torsdag 25 augusti 2011

Här ska vi se på nyheter!


Kopierat från Aftonbladet



Foto: REUTERS

Prognos: Irene hotar New York

Orkanen Irene har återigen ökat i styrka.
Vindar på över 190 kilometer i timmen ser nu ut att hota USA:s ostkust – inklusive New York.
– Var uppmärksamma på orkanens framfart och följ nödåtgärder, uppmanar New Yorks guvernören Andrew Cuomo.
New Yorks guvernör gick i går ut och varnade medborgarna under en presskonferens.
– Vi jobbar aktivt för att New York ska vara förberett för de möjliga påverkan som orkanen kan ha, sa han, enligt tidningen Observer.

Kan bli 4:a

I tisdags minskade Irene i styrka. Men i går fick den åter kraft, och steg till kategori 2. I dag uppges orkanens vindar klassas som kategori 3 - vilket innebär "hög risk för skador och dödsfall".
Enligt USA:s National hurricane center, NHC, kan den på torsdag ha byggts upp till en kategori 4 på den 5-gradiga skalan.
Nu uppges orkanen kunna hota USA:s tätbefolkade ostkust. Till New York väntas stormen ha kommit på lördag.
Just nu flyr turister Bahamas, och stora kryssningsfartyg har ställt in sina rutter i området under de närmaste dagarna. Det karibiska öriket drabbas hårt av vindar, regn och livsfarliga vågor, rapporterar Reuters.

"Stort hot"

Stormen beräknas samla kraft medan den lämnar landet och tar sig över vattnet utanför Floridas ostkust. Orkanens öga hamnar enligt prognosen på land, vid North Carolina under lördag eftermiddag. Går den över land blir det den första orkan att slå området sedan Ike 2008.
– Stormens exakta centrum kan faktiskt komma att hålla sig ganska nära kustlinjen under dagen på lördag och därefter bli ett stort hot för New England. Enligt prognoserna ser inte Florida eller Georgia ut att drabbas, säger Bill Read, direktör för USA:s National hurricane center, NHC.

Två döda hittills

Regn som orsakats av Irene har hittills orsakat två dödsfall - en 62-årig kvinna i Puerto Rico och en haitisk man på Dominikanska republiken har båda dragits med i översvämningar.
Enligt NHC:s prognoser kan stora områden drabbas hårt, även långt utanför Irenes öga, eftersom orkanen är ovanligt bred.

________________________________________________________________________________



Bloggarens kommentar: Uppskattar inte riktigt vad jag läser om i Aftonbladet och oroar mig för om jag ska få uppleva min första orkan tidigare än jag trodde.  Tänk om mitt flyg ställs in och så kan jag inte åka.... Oh snap!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar